Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Geronimo

Sidor: [1] 2
1
Produkter och utbud / 2 för priset av 1
« skrivet: april 17, 2020, 13:53:26 »
Jag han tyvärr inte skriva för forumet låg nere precis när dom annonserade ut.
Men det är så att Snusfabriken säljer ut sitt lager av tobak för att göra egna tobaksblandningar.
Det finns fortfarande lite kvar.

https://snusfabriken.com/produkt-kategori/erbjudanden/2-for-priset-av-1/

2
Produkter och utbud / 2 Års Jubileum på Kungssnus.com 20% rabatt!
« skrivet: februari 26, 2020, 00:51:53 »
Såg just i ett nyhetsbrev att det är 2 Års Jubileum på www.kungssnus.com  Grattis!  :D
Dom har 20% rabatt på Snussatserna och deras Aromer.
Perfekt tillfälle att köpa in alltså!

3
Tips och Tricks / Salt som salt ... eller? Salt med eller utan jod till snus?
« skrivet: februari 26, 2020, 00:45:49 »
Kopierar denna text som damp ner i ett nyhetsbrev från Kungssnus. (snusfabriken.com + Tobakskemi.se)
Ifall någon av er ännu inte prenumererar på det nyhetsbrevet! Rekommenderar att ni gör det, bra info kommer hela tiden.

"Salt som salt eller är det verkligen så enkelt tror du?

Salt med tillsatt jod kan göra att snuset blir beskt. Havssalt innehåller visserligen naturligt jod, men detta oftast i för små mängder för att det ska påverka smakerna i det färdiga snuset.

Det är främst den som tillverkar snus i lägre temperaturer, alltså fermenterar, som beskan kan framträda mest. Jod påverkar alltså fermenteringen på ett negativt sätt då den dödar den naturliga fermenteringen och gör att den inte vill komma igång som den ska. Kör man i för låg temperatur i ugn så kan man också få samma bekymmer med beska.

Tillverkar man i tryckkokare så värmebehandlar man snuset istället under hög temperatur och ingen fermentering sker. Här ska det inte vara några bekymmer med tillsatt jod i saltet.

Smakblindhet för beska är också vanligt vilket gör att det en person uppfattar som gott är enormt beskt för en annan person.

För att testa skillnader i smakkänslighet brukar forskare använda ett ämne som smakar extremt beskt för 25 procent av befolkningen. Hälften av befolkningen får en mer måttfull smakupplevelse av samma ämne, medan 25 procent knappast känner någon smak alls.

Så för enkelhetens skull, ta till vana att använd salt utan jod när du tillverkar snus. Då blir det rätt oavsett vilken metod du använder för att tillverka ditt snus. Du kanske inte uppfattar beskan, men vännen som du bjuder en prilla kanske tycker det är extremt beskt.
"

4
Sverges beredskap var i vissa avseenden mycket god. Riket hade kapacitet att tillverka varor vi behövde i händelse av ofred eller då vi på annat sätt blev avskurna från utländska leverantörer. Vi hade stora mängder råvaror, halvfabrikat och färdiga produkter lagrade. Inget nytt i det men jag slutar aldrig förvånas över vad jag springer på. Att den svenske soldaten inte skulle klara sig utan kulor och krut är självklart. Att inget blir gjort utan kaffe insåg man också och beredskapslagrade stora mängder som löpande omsattes (sist in, först ut osv). Det glädjer mig dock storartat att våra nitiske tjänstemän även insett att utan det svenska snuset stannar Sverige.
En av de stora fabrikörerna hade uppgiften att säkerställa produktionen.


http://www.antus.nu/snus.html

5
Jag köpte pH-sänkare. Det kostade inte ens 30kr för ett halvt hekto.
Dosering är 1-2 kryddmått per 2kg snus.

Jag hade problem med att snuset hade för högt pH och gjorde riktigt ont under läppen och det blev bara värre och värre.
Hade i jättelite av pH-sänkaren i en dosa, några korn bara och väntade en stund och snuset blev mycket bättre!
Det känns riktigt skönt att lägga in en prilla igen!

Den är så billig att alla som gör snus borde ha den i tillbehörsförrådet.

I nästa batch ska jag testa att slå i lite extra Natriumkarbonat för att få ut lite mer nikotin och efter lagring sänka pH till rätt nivå. Återkommer med resultat när jag gjort det.

6
General Discussion / Hur lagrar ni ert snus?
« skrivet: september 30, 2019, 20:24:16 »
Hur lagrar ni ert snus?

Jag brukar ha problem med ammoniak direkt efter tillverkningen, lukten av snuset är starkt och stickande fränt och jag burkar må lite illa om jag snusar för mycket av det.
Men ammoniaken försvinner sakta efter lite lagring och omrörning emellanåt.

1 månad brukar bli bra tycker jag men jag tjuvar så klart av snuset långt innan det.  :D
Jag tycker snuset stiger ordentligt i kvalitet efter lagring och liknar mer köpesnuset.

Min erfarenhet hittills är att vissa smaker som tex Bergamotte, citron mfl vinner på eller tom kräver lagring.
Direkt efter att man har tillsatt smaken i snuset så smakar det väldigt mycket citrus så att man tror att man tagit 5x för mycket och efter några dager eller en vecka övergår smaken till en riktig skitsmak som inte är god alls.
Oron att hela batchen blivit dålig finns där.
Men efter en eller två månaders tålmodig lagring i kylen blir återigen smaken god när den fått mogna i snuset.
Allting jämnar ut sig och man kan känna både sältan, tobaken och tillsatta smakerna tillsammans på ett balanserat sätt, till skillnad från innan då en (omogen)smak tog över väldigt mycket.

Har läst att lägre temperatur gör att snuset måste lagras mycket längre än i rumstemp.

Dela med er av era erfarenheter av hur snuset förändras av lagring och berätta hur ni brukar lagra ert snus!


7
Recept / Tjuvsnus - Per Englund
« skrivet: augusti 19, 2019, 01:55:51 »
Jag såg i en förhandsvisning på en bok ett roligt recept för er tobaksodlare!
Det är ett snusrecept på tjuvskotten som man tar bort på tobaksplantorna.
Boken och receptet är skrivet av Per Englund  "Eget Snus - Tobaksodling och snusrecept för husbehov"

Tjuvsnus

Ger 0,6 kg snus (15 dosor lös)

Blandas innan svettning
250 g siktat tobaksmjöl från torkade tjuvskott
4 dl vatten (3,5 dl vid svettning i ugn)
25 g salt löses upp i vattnet

Riskokare: 4–5 dygn i 65–70 grader.
Ugn: ca 36 timmar i 90 grader.
När snusmassan mörknat är den klar.

Blandas i efter svettning
1,75 dl vatten (1,25 dl vid svettning i ugn)
15 g natriumkarbonat


De omogna tjuvskotten ger snuset en gräsig, besk och lite höig smak.
Vill du maskera denna kan smaksättning tillföras i efterhand. Tjuvskotten är inte lika nikotinstarka som mogna blad och för att få upp styrkan i snuset ökas mängden soda med några gram. Tänk på att vid beredning av halv sats (250 g tobaksmjöl) behöver mer vatten tillföras under svettningen eftersom snusmassan har mindre volym och snabbare torkar ut, framförallt under den längre processen i riskokare




Recepter står i slutet av PDF filen.
arenabok.se/wordpress/wp-content/uploads/2014/10/EgetSnus.pdf

8
General Discussion / Allt om att svetta tobaken propert
« skrivet: augusti 14, 2019, 07:12:28 »
Att sveta snuset är ett måste och det finns flera sätt att göra det på.

Dela med er av allt ni kan om svettning av snuset i den här tråden!
Kanske kan vi hitta nya saker som kan göra snuset ännu bättre.


Några frågor som jag gärna vill ha mer information om:
Vilka metoder för att svetta snus har ni provat och vilka fungerar bäst enligt er?
Varför svettar man egentligen snuset och vad händer med snuset i processen?
Spelar mängden vatten roll? 0.7 liter eller 1.5 liter per kg torr tobak?
Ska natrium eller kalciaumkarbonat tillsättas före, efter eller under svettningen?



Så vitt jag vet så är svettningen nödvändig för att mjuka upp tobaken och att döda bakterier.
Ett inte helt ovanligt missförstånd är det förekommer någon slags jäsning/fermentering, så är det inte!
Bakterierna dör fort men att mjuka upp tobaken ordentligt tar längre tid.

Blir det någon som helst märkbar skillnad att köra hög temp i tryckkokare några timmar motför att köra 3 dagar i en slowcooker på ca 70c?
Är en dag lika som 3 dagars svettning?

Hur gör ni med karbonaten? Jag tycker att det går mycket snabbare för den att verka om det är varmt så jag kör i den efter ca två dagars svettning i slowcooker och låter den verka i en dag eller två till under värme.

Jag håller just nu på med en ny batch och slog i extra mycket vatten, hela 1.5 liter i början och efter 1.5 dag 3dl till. (1kg torr tobak) Tänkte ta av locket ett tag om det blir för blött i slutet.

Tobaken torkar inte efter kanterna som den gjorde med mindre vatten i och det luktar inte alls lika mycket om tobaken under svettningen som det gjorde med mindre vatten i. Vet ej om det påverkar slutprodukten ännu.
Jag undrar om extra vatten kanske kan göra processen med kalciumkarbonaten effektivare så därför jag testar det redan från början av svettningen.


Ska smakaromer tillsättas direkt efter svettningen eller ska tobaken mogna på sig i några veckor och stabilisera sitt PH innan?

9
General Discussion / Snus reklam
« skrivet: juli 01, 2019, 02:37:04 »
Posta skön snus reklam i den här tråden!


10
Recept / Original receptet på Ettan som cirkulerade på nätet förut
« skrivet: juni 07, 2019, 19:46:42 »
På många andra forum så har folk länkat till vad som sägs vara ett originalrecept på Ettan från sent 1800-tal eller tidigt 1900-tal.  Alla länkar till bilden på receptet är döda.

Är det någon som har kvar receptet och kan länka på nytt?

11
Tips och Tricks / Tips till er som använder elvisp
« skrivet: juni 05, 2019, 02:40:25 »
Jag har bearbetat min första batch med elvisp och redan lärt mig en sak som gjorde det mycket bättre.

Jag vispade först i en bunke och det flög snus överallt och det tog lång tid utan att det blev bättre konsistens.
Jag kör helt utan gummi arabicum.

Då tömde jag ner snus i en tillbringare istället som är så smal att elvispen precis går ner.
Min är en gammal från GB-glass sent 90-tal och den är lite smalare än vanliga tillbringare.

När snuset är i den så kör jag ner vispen på lägsta fart och då packas snuset ordentligt samtidigt som det rörs om, så det blir mer som att det knådas samtidigt som det vispas.
Det gjorde att det gick mycket snabbare än att vispa i bunke.

Kapa tillbringaren så att vispen når hela vägen ner eller nära på så att inte snus ligger packad och orörd i botten.
Ta ut allt snus ner i bunken och knåda lite för hand och blanda runt emellanåt.
Billiga elvispar överhettar fort så låt den kylas av lite medans du knådar för hand.

Har du ingen tillbringare så kanske det går med en petflaska som passar din elvisp, var kreativ!

12
https://www.folkbladet.se/nyheter/norrkoping/250-ar-gammalt-snus-om5324936.aspx

En gammal snusdosa i mässing med 250 år gammalt snus upphittad av arkeologer i Norrköping.
Vilket fynd! Den var helt försluten och det luktade tom tobak när dom öppnade den.

Dom säger att dom skulle analysera tobaken för att se vad det var för sorts tobak och vilka smakämnen som tillsatts, vet någon om vart man kan få tag på information om analysen? Hittar den inte i någon tidningsartikel.

13
General Discussion / Allt om Snus i Snusjournalen
« skrivet: juni 05, 2019, 00:46:47 »
Snus är en trevlig kulturhistorisk produkt som Edward sa och alla som brukar snus bör surfa in på snusjournalen och unna sig lite kvällsläsning om snusets historia och annan lektyr kring vårt kära snus. :)

https://www.snusbolaget.se/allt-om-snus/

Övriga artiklar i Snusjournalen
https://www.snusbolaget.se/snusjournalen/?pv=True


14
Jag har satt i 50g kaliumkarbonat på min sats om 1kg torkad tobak(2kg färdig vikt).

Jag börjar fundera på om det kan vara för lite, många recept har det dubbla.
Jag har kört allt i slowcooker i 22 timmar sedan 17 timmar med kalciumkarbonat i och har efter att det tillsatt vatten samt mina smaksatser med glycerin och propylenglykol i halva satsen.
Vispade med elvisp och så åkte hela satsen in i kylskåp för lagring för ca 6 timmar sedan.

Kan jag ta ut hela skiten och tillsätta mer kaliumkarbonat och köra det i 12 timmar extra i slowcookern i det här stadiet?
Kan det göra snusen sämre eller bättre om jag gör det?

Halva satsen är alltså kryddad och har glycerin och propylenglykol och andra halvan har inte det. Spelar det roll om man värmer upp det med kryddningen i?
Kan jag köra den okryddade halvan igen i slowcookern?

15
General Discussion / Kaliumkarbonat vs Natriumkarbonat
« skrivet: juni 04, 2019, 01:18:04 »
Kaliumkarbonat eller Natriumkarbonat, vilken använder ni i ert snus och varför?

Jag har läst lite och sett följande:
Kaliumkarbonat är oldschool, lite dyrare och svider aningen mindre under läppen.
Natriumkarbonat är billigare, löser sig bättre i vatten men svider mer under läppen.

Är det skillnader på snusets smak mellan de båda?

Sidor: [1] 2