Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Granlund

Sidor: [1]
1
Recept / Granlunds grova v.2
« skrivet: september 06, 2019, 09:39:34 »
Granlunds Grova v,2

Tobak:
300g Handkrossad Burley
300g Grovmald Virginia (För att jag har det i grovmald kvalitet.)
150g Handkrossad Eldtorkad Kentucky.

Övrigt:
110g Salt utan Jod (Jag använder grovt havssalt)
60g Kaliumkarbonat eller 50g Natriumkarbonat.
400 + 400 + (ev.)200ml Vatten
50g Propylenglykol
50g Glycerol
25g Whiskyessens
15g Rökarom (TryMe Liquid smoke)

Tillvägagångssätt:
Börja med att mäta upp de tobakssorter som ska handkrossas och lägg de i en större bunke. Krossa för hand till lagom grovlek och blanda sen i Virginian.
Blanda 400ml vatten och 110g salt, försök lösa upp saltet och blanda sen ner det i tobaken. Krama, rör och blanda ordentligt. Värmebehandla som du brukar jag, jag personligen kör med Ikeas tryckkokare i 5 timmar. Låt tobaken svalna.
Blanda Glycerol, Glykol, rök och whisky. Tillsätt vatten till 5dl totalt. Pudra på karbonatet under omrörning och tillsätt sen vätskan.


I det här stadiet är det nästan omöjligt att köra tobaken i assistent, även om det går att vända runt den med assistenten om man kör korta omgångar medan vätskan tillsätts. Blanda så ordentligt du kan. Smaka av och njut.
När du kommer ut till boden imorgon så kommer snuset vara alldeles för torrt så blanda vidare och tillsätt mer vatten. Två deciliter räckte för mig vid senaste försöket men det kan hända att det behövs mer framöver.
Jag har inte lagrat det här snuset utan sitter och suttar på en prilla i skrivande stund. Vet faktiskt inte alls om det skulle tjäna något på att lagras, men jag lyckas inte hålla mig borta från det tillräckligt länge.

Lycka till!

2
Träffar / Åfors 30/8 -19 Snusträff med kräftkalas.
« skrivet: september 06, 2019, 09:30:57 »
Nu får ni ju skvallra lite om träffen ni som var där, jag kunde tyvärr inte medverka men tycker ändå att det borde skrivas åtminstone något om den. :)

3
General Discussion / Wiki?
« skrivet: mars 28, 2019, 10:15:36 »
Finns det intresse här av att hjälpa till med att författa lite för en Wiki om snus och tobak?

Jag har lite planer på det, men jag är på långa vägar inte tillräckligt kunnig för att kunna göra det här själv.

Hojta om du vill vara med och testa skriva lite!

4
General Discussion / FLYTTAD: Odla tobak
« skrivet: februari 18, 2019, 09:09:27 »
Det här ämnet har flyttats till Allmänt.

https://snusare.se/index.php?topic=32.0

5
General Discussion / Portionssnus...
« skrivet: januari 28, 2019, 13:55:03 »
Hmm,

nu har jag funderat på att göra lite portionssnus med, mest för att slippa köpa natt-snus, och hittills har jag mest kört med prillans påsar och spruta och sen vikt dom dubbla för att försluta, men nu har jag beställt en "påsförslutare" som klarar svetsa upp till 200mm brett så den lär fixa förslutningen utan problem.

Tänkte höra om någon här vill dela med sig lite av tips och idéer gentemot att göra lös-snus?

Blötare/torrare, extra kemikalier eller bara som vanligt?

6
Produkter och utbud / Standard V.7 (Grovmald)
« skrivet: december 11, 2018, 08:30:51 »
Nu har jag äntligen fått tummen ur och testat baka en Standard V.7 som det diskuteras så mycket om på den andra sidan, och min spontana kommentar är att jag förstår vad som diskuteras. Jag upplever den som besk men inte osnusbar. Det är något med tobaken gissar jag.

Jag har kört den enligt recept, men 4h i tryck eftersom min jäkla platta automagiskt stänger av sig då. Jag funderar på att trycka den en gång till eller bara låta den ligga och dra i riskokaren några dagar för att se om det blir någon skillnad, men det är inget som jag bestämt mig för än.

Vad tror ni andra? Vet att @Jangefelt laborerat lite med den, och @Aimo har nog testat allt man kan göra med den. :) Har ni lyckats uppleva den som besk?

7
General Discussion / Diska snusdosor
« skrivet: november 28, 2018, 09:09:25 »
Jag kom att tänka på en "flaskrengörare" som jag köpte för ett tag sen, en 10cm lång "orm" av metall som man lägger i flaskor tillsammans med diskmedel och vatten och skakar så skrubbar den rent.
Funderar på någon liknande lösning för (plast)dosor men har inte riktigt kommit på något bra material. Det måste ju vara lite tungt och skrubbande. Någon som har ideer? Tänker vikten liten som stenkula eller liknande, men utformningen har jag inte riktigt kommit på än.

Vad tycks?

8
Träffar / Snusträff hos Kungssnus
« skrivet: november 08, 2018, 21:24:05 »
Snusträff hos Kungssnus – Snusovember
(medlemskap hos Kungssnus ingår under 17-18 November)
Den 17 November klockan 10:00 slår vi upp portarna igen till en Snusträff där både legender och nybörjare träffas. Som vanligt visar vi hur man bakar snus från torrt tobakspulver till färdigt snus i tryckkokare under dagen. Du får chansen att se hur alla momenten går till och får tips, trix och så klart komma med frågor under hela snustillverkningen.
Kryddhörnan är ständigt öppen där du fritt får smaksätta snus, fullt sortiment och lite där till finns bland smaker.

Är det så att du vill komma redan på Fredagen den 16 November så är du hjärtligt välkommen att hjälpa till med enkla arbetsuppgifter och fixa i ordning det sista inför lördagen. Öl eller annan förtäring är helt tillåtet under arbetstiden. Inget slaveri helt enkelt 🙂

 

Vi bjuder på Kungssnus-snusbakargryta och Potatis/Ris och andra trevligheter till lunchen 😀

Eftermiddags kaffe/fika när man vill, bryggaren står alltid på. Givetvis så får ni ta med öl och dylikt att smutta på, kylskåp finns och det blir aktiviteter långt in på natten.

Grillen tänds framåt kvällen. Tag med vad du vill att grilla på, Grillen är stor. Men helgrillat vårtsvin eller annat stort djur är lite väl 😀

Vill du ta med ett gäng cigarrer eller någon pipa så går det utmärkt. Vi ska ha en underbart trevlig heldag tillsammans där vi har chansen att få träffa många likasinnade vänner och ni får möjligheten att träffa oss på Kungssnus!

Var nu inte blyga med att samordna samåkning och övernattning då detta med all säkerhet kommer bli en lång dag.

Begränsat antal platser och vi sätter stopp när vi känner att det inte får plats fler personer. Vill du vara säkrad en plats måste du ha en biljett.

Samordna transport och eventuellt vad ni ska ta med er för mat på Facebook-gruppen: Kungssnus/Tobakskemi

Ta med något att sova på, täcke och kudde om du/ni planerar att stanna över natten så ordnar vi enkel kostnadsfri plats.
 

Navigatorn ställer du in på:
KungsSnus
Glasbruksvägen 52
361 94 Eriksmåla
Telefon: 0470 – 122 70
Välkomna!
Aimo Pekkala , Robin Franzén och Magnus Bauer

9
Träffar / Snusträff hos Kungssnus – Snusovember
« skrivet: november 08, 2018, 21:23:03 »
Snusträff hos Kungssnus – Snusovember
(medlemskap hos Kungssnus ingår under 17-18 November)
Den 17 November klockan 10:00 slår vi upp portarna igen till en Snusträff där både legender och nybörjare träffas. Som vanligt visar vi hur man bakar snus från torrt tobakspulver till färdigt snus i tryckkokare under dagen. Du får chansen att se hur alla momenten går till och får tips, trix och så klart komma med frågor under hela snustillverkningen.
Kryddhörnan är ständigt öppen där du fritt får smaksätta snus, fullt sortiment och lite där till finns bland smaker.

Är det så att du vill komma redan på Fredagen den 16 November så är du hjärtligt välkommen att hjälpa till med enkla arbetsuppgifter och fixa i ordning det sista inför lördagen. Öl eller annan förtäring är helt tillåtet under arbetstiden. Inget slaveri helt enkelt 🙂

 

Vi bjuder på Kungssnus-snusbakargryta och Potatis/Ris och andra trevligheter till lunchen 😀

Eftermiddags kaffe/fika när man vill, bryggaren står alltid på. Givetvis så får ni ta med öl och dylikt att smutta på, kylskåp finns och det blir aktiviteter långt in på natten.

Grillen tänds framåt kvällen. Tag med vad du vill att grilla på, Grillen är stor. Men helgrillat vårtsvin eller annat stort djur är lite väl 😀

Vill du ta med ett gäng cigarrer eller någon pipa så går det utmärkt. Vi ska ha en underbart trevlig heldag tillsammans där vi har chansen att få träffa många likasinnade vänner och ni får möjligheten att träffa oss på Kungssnus!

Var nu inte blyga med att samordna samåkning och övernattning då detta med all säkerhet kommer bli en lång dag.

Begränsat antal platser och vi sätter stopp när vi känner att det inte får plats fler personer. Vill du vara säkrad en plats måste du ha en biljett.

Samordna transport och eventuellt vad ni ska ta med er för mat på Facebook-gruppen: Kungssnus/Tobakskemi

Ta med något att sova på, täcke och kudde om du/ni planerar att stanna över natten så ordnar vi enkel kostnadsfri plats.
 

Navigatorn ställer du in på:
KungsSnus
Glasbruksvägen 52
361 94 Eriksmåla
Telefon: 0470 – 122 70
Välkomna!
Aimo Pekkala , Robin Franzén och Magnus Bauer

10
Recept / Granlunds julgodis (2017)
« skrivet: november 02, 2018, 22:10:50 »
Romsnus

250g handkrossad Burley
350g Captain Morgan Spiced gold
50g salt


Svetta i 48h (Tillsatte en skvätt rom till efter 24h)

Handknåda efter att det svalnat, tillsätt mer rom, flytande honung, 50g soda och en skvätt vaniljessens

Efter ett dygn tillsatte jag lite Cane Syrup för att få upp sötman ytterligare lite.

11
Tips och Tricks / Sous vide
« skrivet: oktober 22, 2018, 11:10:14 »
Tänkte bara "tipsa" er som är hugade på att testa göra snus med en sous-vide cirkulator att det inte fungerar något vidare.

Åtminstone inte om man försöker vakuum-packa tobaken först.
Det som hände mig (och andra som testat) är att påsen blåses upp till en ballong och det blir omöjligt att få den att ligga i vattenbadet.
Eventuellt kan man lösa det med en burk som kan andas ut eller genom någon slags ventil men det förtar ju lite syftet med det hela.

12
General Discussion / Välkommen / Welcome
« skrivet: oktober 22, 2018, 08:00:07 »
Välkommen till snusforum, ett alternativ till facebooks grupper om snus där informationen lätt drunknar och försvinner i flödet.

Jag har valt att hålla denna första kategorin på engelska för att även de som inte talar svenska ska kunna hänga med lite. Beroende på vad ni, gästerna, tycker så kommer resterande delar av forumet vara på svenska men självklart är det ok att skriva på engelska även där.

Om intresse finns kan vi ju givetvis även starta upp egna sektioner för andra språk, men i nuläget känns det lite överdrivet.

Welcome to snusforum, an alternative to facebooks groups about snus where information easily drowns.

I've chosen to keep this first category in english so that people not speaking swedish will be able to read and understand some of the information.
Depending on what you, the guests, think and like, the rest of the forum will be in swedish, but you are of course welcome to post in english there.

If there's an interest in different sections in other languages just let me know and I will consider it but as for now I think that's overkill.

13
Produkter och utbud / Burley
« skrivet: oktober 21, 2018, 20:33:48 »
Kan någon förklara för mig vad skillnaden är mellan vanlig och fermenterad Burley? Smakmässigt alltså.

14
Allmänt / Hydroponisk odling?
« skrivet: oktober 21, 2018, 16:12:12 »
Hej,

jag har sedan i somras försökt mig på att odla tobak hydroponiskt, men det har inte gått så bra.

Dels har jag varit iväg en hel del och därför har det kanske inte skötts så bra som det borde, och sen har jag haft huvudet fullt med andra dumheter så jag har inte orkat ta tag i det direkt heller, men är det någon av er som har några erfarenheter inom området?

Som det ser ut nu så har jag ett par pyttesmå plantor i en "IKEA Växer" och de verkar inte må jättebra.
Jag har en något lite större planta i en hembyggd låda som eventuellt börjar ta sig lite men vi får se hur det går för den.

Alla plantorna använder sig av IKEA's gödningsmedel och har ett PPM-värde på runt 120 samt pH på runt 6 vilket antagligen är lite för surt.

15
Recept / Granlunds Grova
« skrivet: oktober 21, 2018, 00:34:51 »
Försöker skriva ihop receptet för mitt grova snus som var med på träffen i Åfors i April 2018. Det är fritt fram att kopiera, justera och ändra som man vill, det jag skriver är hur jag gjort och det finns alltid möjlighet att andra har mer kunskap och bättre idéer än vad jag har.

Tobak:
300g Handkrossad Burley
300g Grovmald Virginia (För att jag har det i grovmald kvalitet.)
150g Handkrossad Eldtorkad Kentucky.

Övrigt:
350 + 350ml Jack Daniels
110g Salt utan Jod (Jag använder grovt havssalt)
60g Kaliumkarbonat eller 50g Natriumkarbonat.
50 + 150 + 200ml Vatten

Tillvägagångssätt:
Börja med att mäta upp de tobakssorter som ska handkrossas och lägg de i en större bunke. Krossa för hand till lagom grovlek och blanda sen i Virginian.
Blanda 350ml Jack Daniels, 50ml vatten och 110g salt, försök lösa upp saltet och blanda sen ner det i tobaken. Krama, rör och blanda ordentligt. Värmebehandla som du brukar jag, jag personligen kör med Ikeas tryckkokare i 4 timmar. Låt tobaken svalna.
Blanda 350ml Jack Daniels, 150ml vatten och karbonatet. Ev. kan vätskan värmas till 40-45 grader för att lättare lösa karbonatet.
I det här stadiet är det nästan omöjligt att köra tobaken i assistent, även om det går att vända runt den med assistenten om man kör korta omgångar medan vätskan tillsätts. Blanda så ordentligt du kan. Smaka av och njut.
När du kommer ut till boden imorgon så kommer snuset vara alldeles för torrt så blanda vidare och tillsätt mer vatten. Två deciliter räckte för mig vid senaste försöket men det kan hända att det behövs mer framöver.
Jag har inte lagrat det här snuset utan sitter och suttar på en prilla i skrivande stund. Vet faktiskt inte alls om det skulle tjäna något på att lagras, men jag lyckas inte hålla mig borta från det tillräckligt länge.

Lycka till!

Sidor: [1]